
ULUKOZA giriÅŸimcileri Ahmet CanoÄŸlu ve Emirhan Dereli, ‘Optik Damar Görüntüleme Cihazı’ projesiyle saÄŸlık sektöründe damar giriÅŸ yolu bulma ile ilgili sorunların önüne geçmeyi hedefliyor.
Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa UludaÄŸ TTO) giriÅŸimcilerinin iÅŸ fikirlerini hayata geçirmesine olanak saÄŸlayan ULUKOZA, saÄŸlık teknolojisi alanında önemli bir giriÅŸime vesile oldu. Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi son sınıf öÄŸrencileri Ahmet CanoÄŸlu ve Emirhan Dereli, ULUKOZA destekleriyle, çok kısa sürede etkin damar yolu açılmasına imkân saÄŸlayan bir proje geliÅŸtirdi ve ULUTEK Teknopark’da Fladriw BiliÅŸim Teknoloji A.Åž. kurdular.
VETERİNERLER DE KULLANABİLECEK
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları BaÅŸkanlığı’nın 1512 Bireysel Genç GiriÅŸimcilik (BiGG) adıyla anılan TEYDEB GiriÅŸimcilik Destek Programı tarafından desteklenen proje ile zor damar yollarında uygulama yapmanın daha kolay hale gelmesi hedefleniyor. Ana faaliyet alanlarının baÅŸta pediatri olmak üzere kritik hasta bakım süreçleri ve acil servisler olduÄŸunu kaydeden ULUKOZA giriÅŸimcisi Ahmet CanoÄŸlu, “Özellikle pediatride, kanser hastalarında ve bazı özel durumlarda damar giriÅŸi çok problemli olabiliyor. Hastada 5-6 kez yapılan deneme sonunca yüzde 90 sonuç veren damar yolu açma iÅŸleminde baÅŸarı oranı yetersiz olduÄŸu kadar sancılı bir durum. Damar yolu giriÅŸi yapılamadığı zamanlarda uygulanan katater takma iÅŸlemi ise doktorlara ayrı bir iÅŸ yükü yaratıyor. GeliÅŸtirdiÄŸimiz ‘Optik Damar Görüntüleme Cihazı’ ile kızılötesi ışınları yapay zekâyla kontrol ederek görüntü iÅŸlemesini yapıyor ve damar yolunu hızlı ve net bir ÅŸekilde görünür kılıyoruz. Tamamen kompakt olan cihazımız, anlık olarak damarın görüntüsünü veriyor” dedi. Yurtdışında aynı görevi gören benzer cihazların da olduÄŸunu söyleyen CanoÄŸlu, “Muadilleri olan hiçbir üründe hayvanlarda görüntüleme yapılamıyor. Ürünümüzü veterinerlerin kullanımına da açarak pazarı neredeyse iki katı büyütmüÅŸ olacağız” ifadelerini kullandı.
YERLİ ÜRETİM İLE HAYATA GEÇİRİLECEK
SaÄŸlık teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltma yolunda katkı saÄŸlamayı hedeflediklerini belirten giriÅŸimci Emirhan Dereli ise, cihazın elektronik devre ve yazılım kısmını yerli imkânlarla üreteceÄŸiz. ULUKOZA ile Bursa UludaÄŸ Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Enes YiÄŸit’in proje sürecinde büyük destek saÄŸladığını da kaydeden Dereli, “İş planı hazırlama ve mentorluk noktasında verdikleri eÄŸitimler, projemizin geliÅŸtirilmesine çok katkı saÄŸladı. Özellikle mentor ağı oldukça geniÅŸ olan ULUKOZA sayesinde Bursa’daki her noktaya eriÅŸebildik” dedi. GiriÅŸimlerini, TÜBİTAK 1512 BİGG ULUKOZA Programı’nda kazandıkları hibe ile ULUTEK Teknopark’ta hayata geçireceklerinin de altını çizen Dereli, tek proje üzerinden ilerlemeyeceklerini ve farklı birçok projenin giriÅŸimcilik ekosistemine kazandırılması için çalışmalara baÅŸladıklarını da söyledi.